Thursday, August 30, 2007

Snowy Heart Cookies aka Biskut Cerelac


Bahan:

500gm tepung kanji (aka tepung ubi kayu)

600-800 gm tepung gandum (sampai boleh dicanai)

16 oz ghee (1 tin ghee yg kecik) -448g

12 oz gula aising (1 oz = 28 gm) – 336gm

1 sudu teh soda bikarbonat

Susu Nespray – atau mana2 susu yg sedaplah, kalau susu yg ada honey pun sedap kot.


Cara Menyediakannya:
1. Ayak tepung kanji, tepung gandum dan soda bikarbonat. Ketepikan.
2. Pukul ghee dan gula halus hingga sebati. 3. Masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga tepung hingga sebati. Kalau adunan masih tak boleh dicanai dan terap, tambahkan tepung gandum sikit-sikit dan uli hinggalah adunan boleh dicanai.
4. Canai alas plastik, terap dan bakar dengan api sederhana (oven kita yg pakai nombor 1 hingga 5, kita pakai between 3 & 4 dan bakar dalam 10 min, kalau oven yg lain tu, agak2lah ek...tak leh nak nolong)
5. Bila dah masak sira dengan susu Nespray. Biskut ni bila dah masak jadi putih, tak yah bakar sampai kekuningan.

No comments: