Thursday, August 30, 2007

Chocolate Treasure


Untuk base
250gm butter
25 g susu powder
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut
65 gm tepung jagung
50 gm koko

Untuk topping
2 cwn c/flakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis Cooking chocolate untuk drizzle

Cara Membuatnya
-Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan segala jenis bahan kering tadi dan gaul hingga sebati dan dibulat-bulatkan dan ditekan dalam papercup. Bakar.
-Untuk topping, cairkan white chocolate (buat sikit2) dgn menggunakan kaedah double boiler.
-Sesudah cair masukkan cornflakes, almond nibs, dan golden raisins tadi.
-Gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan tadi. Pastikan jgn terlalu banyak cornflakes nanti tidak melekat.
-Biskut yang dah sejuk tadi disusun dalam talam dan masukkan topping ke atas biskut tu.
-Kemudian cairkan cooking cokelat dan masukkan dalam piping bag dan pipe secara drizzle ke atas topping tadi.
-Biarkan topping nya kering dan simpan.

No comments: